Mopedprojekt Bilder & annat skoj om projekt på gång
 
 
Moped Project - our mopeds under renovation.
 

UNDER RENOVERING:

Motorkåpor

 Vi köpte ett par kåpor till 3vxl Sachs billigt på tradera. Mona som är lackerare till yrket fixade resten.
Kåporna rengjordes och gamla lacken tvättades bort. Hålet lagades med kemiskmetall och slipade efter härdning.
Först lackades kåporna i vitt för att bygga upp ytan från ojämnheter som sedan slipades jämna. Kåporna lackades sedan med en grå "nära original" 2K lack. Blev det bra? Se resultatet och bedöm själva.

Före:                                                                Efter:


 

CRESCENT F50gl

Så här såg mopeden ut innan renovering. Ett bra fungerande moped med alla förutsättningar för att kunna bli en snygg original renoverad Crescent f50gl.

Vi har så successivt påbörjat renoveringen av Crescent F50gl. Ram, sving och verktygskassett är de delar som hittills blivit lackade. Med denna renovering skyndar vi långsamt.

Bild: Ram, sving och verktygslåda

15 November 2006.

Nu har vi fått tag i lite NOS (new old stock) delar. Ny tank, kedjeskydd och lykthållare. Aldrig monterade, tanken har någon lager repa och kommer därför att lackas om. Tankdekal har vi fått tag på även den NOS men vi planerar att nytillverka med originalet som mall eftersom klistret i dekalen är gammalt.

Bild: NOS delar- tank, kedjeskydd och lykthållare.

Andra delar vi lackat och köpt NOS ses på bilden nedan. Kvar att lack är framgaffel benen och sidokåporna.

Bild: Omlackade delar- stöd, fotpinnar, cylinderstag, bromspedal, fotpinnar & div. fästen. NOS delar- kåpskruvar, sadel lister och lykthus.

 

 

En renovering utav långsammare slag är

RAKETEN 1151 SPORT -62

Lägger in lite bilder på några renoverade delarna. En del kan komma att lackas om ytterliggare en gång då vi inte är 100% nöjd med resultatet. Vem lackar och vem skruvar och mekar då? Jo, Mona lackar eftersom hon har det som yrke och Josefine sköter mekandet.

Tanken saknar fortfarande de rätta dekalerna, vilka är super svåra att få tag på.

Bakskärmen hade sprickor och vad nästan sönder bruten i bakkanten, men efter svetsning, spackling och lack är den som ny. Svets och spackel arbete är utförd utav proffs, inget hemma arbete. Svetsskarvarna går varken att se eller känna, inte ens på insidan av skärmen.

 

 

 

CRESCENT 1151-1 SPORT 1961

Vi har ett tag ägt en Crescent 1151-1 sport som vi köpt i okomplett skick (se bild nedan). Kåpor, och kedjeskydd saknades, men det hade vi hemma i reserv. Också var det ett hjullager samt kickfjädern som behövde bytas ut. Det fixar vi snabbt och enkelt, trodde vi.

Men enligt lagen om all jävlighet så finns det inget som är enkelt.
Den övre styrkåpan var svetsad pga. av att den tidigare spruckit, vilket vi visste om. Det hade ju funkat fint för oss om den inte nu varit rejält skev. Så då var det bra leta bland delarna om vi hade någon som passade med den under styrkåpan, vilket inte är det lättaste.
Framhjulet det bytte vi ut mot ett fräschare vi hade hemma, samt bytte till nya däck både fram och bak.
Så till motorn............ Den monterades lös och klövs. Mycket riktigt kick fjädern var av och som bonus var kickdreven rejält slitna samt att det fanns en hel del metallspån däri. Kopplings kåpan var rejält ärgad på insidan och läkte som ett såll och vad fann vi mer? MERA METALLSPÅN! Spån och spån, det var väl mera mikropartiklar, så oljan glänste som kattguld i solen. Annat än total rengöring hade varit vansinne, så fick det bli. Vi bytte ut de slitna delarna och märkligt nog var det redan helt nya packboxar i den. Nya lameller beställdes och när de skulle monteras upptäckte jag till stor förvåning var de för små i centrumhålet. De gick inte över kuggen. Dremeln kanske kunde vara lösningen. Ett slipstift senare så passade de perfekt. Motorn monterades ihop och hängdes på moppen.

Sedan var det dags för elen, kablaget, justeringar och kåporna. Jag kan inte påstå att allt är 100% färdigt, men det var dags att ta en 1151 paus. Då får vi väl klistra på dekalen som saknas på vänster sidan. Ja en finare sadel vore väl på plats. Men trots en del bekymmer så är den värd varje krona den kostat.
 
 
 

 

 PROJEKT 1139 SPORT 1959

Som känt har vi för en tid sedan köpt en 1139:a. Delar fattades och mycket var slitet. Efter noggrann övervägning blev beslutet: endast rengöring, putsning och ersättning av saknade delar. Mopeden är sliten men ändå så pass bra att resultatet blir bättre med original lack och delar än atom renovering, enligt oss i alla fall.
Bilder: Innan rengöring & putsning

 

 01 jan -07. Nu har vi fått tag i en av de mest svårfunna delarna!1139 sport SADEL komplett med alla stag. Tack så mycket för affären, Jan Karlsson!

Mopeden håller fortfarande på att putsas upp och försiktigt renoveras så bilder med monterat resultat kommer senare. Porthålskåpor och skydd finns, så nu fattas bara Vindskyddet. Också behöver vi fortfarande en bättre begagnad bakskärm i original lack. Har ni en sådan, hör av er.

Bilder: Sadel i mycket gott skick.
 
14 maj -07 Idag började monteringen av 1139:an. Bakskärmen har fel emblem men vi söker ändå en "ny" begagnad skärm i bättre skick då andra sidan är bruten med TÅNG på flera ställen. En del jobb återstår som synes. Kan tillägga att sadeln trotts sin "snygghet" är lika bekväm som en tegelsten.