Mektips  Sachsmotor
 
 
 
 

  VERKTYG LAMELLKORG

- montering och demontering

Montering

Efter mycket förtret så har det sprätt fjädrar när man ska ha ihop lamellerna, verktyget kan man utan större problem göra själv ute i moppe BOA..

Verktyget nedan behöver inte vara en aluminiumbricka utan man kan ta en bit av ett kraftigt plattjärn, huvudsaken är att det når ut till kopparna som fjädrarna ligger i.

Borra ett hål i mitten skruva i en M6 skruv med mutter som skruvas i undre plattan enligt bild, håll emot med en mejsel o skruva ner muttern så pressar man ihop hela paketet.
Med det här så kan man efter hoppressning i princip montera clipsen med fingrarna.


Brickan är 80mm i diameter och 14mm tjock hålet i mitten är 6,5 mm och inte gängat.

Skruven sitter i hålet för justerskruven, det ser du när du plockar isär.

 

Demontering

För att få bort kopplingsnav och kopplingskorgen utan att klyva motorn så krävs det ett par avdragare om man inte vill riskera att förstöra delarna, klyver man motorn så blir det en annan sak.
Först en avdragare för kopplingsnavet, det är tyvärr inte samma som till svänghjulet utan den här har en utvändig gänga M27x1,25.

När den är borta så är det bara att gå på muttern under med en hylsa 26, tänk på att det lilla aset är VÄNSTERGÄNGAT, förövrigt en likadan mutter som håller bromsarmen på trampaxel.
Nu är det dags för lamellkorgen, det finns (fanns) en fabrikstillverkad avdragare för den, som i princip ser ut som den jag har gjort.

En skillnad är att jag har gjort en hylsa som lägger trycket på lagret istället för på mellanaxel som den fabrikstillverkade är, för lägger man trycket på axel och lamellkorgen sitter på lagret så får ju lagret ta upp all belastning innan det släpper.

Att beakta när man använder den här är att man får spänna upp avdragaren försiktigt o knacka på bultskallen, spänna lite igen o sen knacka tills det släpper, om man spänner för hårt så kan man dra korgen vind eftersom man endast har 2 hållpunkter.

Och slutligen en liten special som jag har tröttnat på när man ska justera kopplingen, det är ju så j-a svårt att komma in med en 11mm nyckel, så en hylsa på 11mm införskaffades på Biltema för en tia och svetsade på en insexbult så hade jag ett betydligt bättre justeringsverktyg.

 @
/Hasse "Sachsmek"

Tack Hasse för att vi fått ta del av ditt material!